Jaguar optimaliseert XE en XF

Met de herintroductie van de R-Dynamic SE heeft Jaguar het programma van de XE en XF verder geoptimaliseerd. Naast de dynamische R-Dynamic-look onderscheiden de R-Dynamic SE & HSE zich door de markante zwarte exterieurelementen van het Black Exterior Pack. Daarbij versterken nieuwe lichtmetalen velgen de uitstraling. Daarnaast maakt de rijkere standaarduitrusting, inclusief elektronisch instrumentenpaneel en Adaptive Cruise Control, de XE en XF al direct vanaf de basisuitvoering R-Dynamic S nog aantrekkelijker.

Drie R-Dynamic-uitvoeringen

Voortaan zijn de XE en XF beschikbaar in drie R-Dynamic-uitvoeringen, waarmee klanten meer keuzemogelijkheden hebben. Daarbij versterken specifieke exterieurdetails zoals de krachtiger gelijnde voor- en achterbumper, de specifieke achterskirt en de bredere dorpels in carrosseriekleur het design van beide modellen op markante wijze. Ook in het interieur is de uitstraling nadrukkelijk dynamisch met sportstoelen, stoelbekleding in geperforeerd leder, hemelbekleding in Ebony, met leder bekleed stuurwiel, schakelpaddles in Satin Chrome en metalen dorpellijsten met ‘JAGUAR’-woordmerk. Bovendien zijn alle uitvoeringen voortaan standaard uitgerust met elektronisch dashboard , uitgebreid elektrisch verstelbare voorstoelen, bekleding in DuoLeather (Windsor leder op R-Dynamic HSE), automatisch dimmende achteruitkijkspiegel, Pivi Pro Connected infotainmentsysteem, Connected Navigation, Online Pack met data-abonnement, Adaptive Cruise Control, Traffic Sign Recognition, Adaptive Speed Limiter, dynamische richtingaanwijzers en elektrisch verstel-, verwarm- en inklapbare buitenspiegels met memoryfunctie, automatisch dimmend aan bestuurderszijde.

R-Dynamic SE & R-Dynamic HSE met Black Exterior Pack

Met hun zwarte exterieurdetails en nieuwe lichtmetalen velgen krijgen de XE en XF R-Dynamic SE en R-Dynamic HSE een absoluut ‘stealth’-karakter. Zo zijn niet alleen de complete grille en de luchtinlaten in de voorbumper uitgevoerd in Gloss Black, maar ook de omlijsting van de zijruiten, de powervents in de voorspatborden, de brede dorpels, de buitenspiegelkappen, het ‘JAGUAR’ woordmerk en alle badges.

De XF Sportbrake wordt uitsluitend als R-Dynamic SE aangeboden.

Motoren Jaguar XE en XF

De Jaguar XE en XF zijn beschikbaar met de verfijnde en bijzonder efficiënte viercilinder Ingenium dieselmotor met mild hybrid-technologie (MHEV) en achterwielaandrijving (op XF ook met vierwielaandrijving). Deze 150 kW (204 pk) sterke dieselmotor levert een indrukwekkend koppel van 430 Nm, terwijl de MHEV-technologie extra verfijning en responsiviteit toevoegt.

Deze MHEV Ingenium dieselmotor is de zuinigste motorvariant van de Jaguar XE en XF. In de achterwielaangedreven XE is een gemiddeld verbruik vanaf 4,9 l/100 km(1) vastgesteld met een CO2-emissie vanaf 127 g/km(1), een gram lager dan voorheen. De achterwielaangedreven XF sedan laat een gemiddeld verbruik vanaf 5,0 l/100 km(1) noteren met een CO2-emissie vanaf 130 g/km(1); dit is eveneens een gram lager.

Klanten kunnen ook kiezen voor de 184 kW (250 pk) sterke viercilinder Ingenium benzinemotor. Deze is uitsluitend leverbaar met achterwielaandrijving. De motorvariant levert een maximumkoppel van 365 Nm tussen 1.300 en 4.500 t/min, wat zorgt voor uitstekende rijeigenschappen en krachtige prestaties, zoals een sprint van 0-100 km/h in 6,7 seconden voor de Jaguar XE. De XF sedan en Sportbrake met deze krachtbron accelereren in respectievelijk 6,9 en 7,1 seconden van 0-100 km/h. Voor het nieuwe modeljaar heeft deze P250-motor opnieuw lagere CO2- en verbruikswaarden gekregen. In de XE vanaf 7,7 l/100 km(1) (was 7,9 l/100 km(1)) en vanaf 175 g/km(1) (was 179 g/km(1)) en in de XF vanaf 7,7 l/100 k(1) (was 8,0 l/100 km(1)) en vanaf 177 g/km(1) (was 180 g/km(1)).

Standaard met Pivi Pro

De Jaguar XE en XF bieden een fantastische digitale beleving dankzij het nieuwe elektronische instrumentenpaneel. Voor de R-Dynamic S en R-Dynamic SE is dat het 12,3” Digital Driver Display en voor de R-Dynamic HSE het 12,3” Interactive Driver Display met nog meer functies. Daarnaast zijn alle uitvoeringen van XE en XF voortaan uitgerust met Jaguar’s ultramoderne Pivi Pro-infotainmentsysteem. Dit is klaar voor gebruik zodra het wordt ingeschakeld. Een data-abonnement en separate accu zorgen ervoor dat er geen vertraging is. Software-updates zijn gratis ‘over-the-air’ beschikbaar via de geïntegreerde dataverbinding. Hiermee beschikken klanten altijd over de nieuwste kaarten, apps en voertuigfuncties, zonder een dealer te hoeven bezoeken.

Favoriete muziek binnen handbereik

Ook muziek en media streamen was nog nooit zo eenvoudig in de XE en XF, met Spotify(2) geïntegreerd als een ‘mediabron’ in het infotainmentmenu en Bluetooth-connectivity om smartphones te koppelen. Verder is Wireless Apple CarPlay® en Wireless Android AutoTM standaard, evenals een Online Pack met data-abonnement. Een draadloze telefoonlader met of zonder signaalversterker is eveneens beschikbaar.

Altijd frisse lucht

Klanten kunnen de luchtkwaliteit in het interieur van hun Jaguar XE of XF eenvoudig controleren door het slimme interieurluchtfiltersysteem te activeren via het touchscreen. Dit optionele systeem filtert fijne stofdeeltjes, allergenen, pollen, sterke geuren en schadelijke stofdeeltjes die vaak worden aangetroffen in steden en gebieden met veel verkeer (tot en zelfs onder PM2.5). Inzittenden hoeven enkel de ‘Purify’-modus te activeren, die de lucht in de cabine filtert en voortdurend controleert in verhouding tot de buitenlucht.

Veiliger en alerter dan ooit

De Jaguar XE en XF zijn standaard uitgerust met een uitgebreide reeks Advanced Driver Assistance-functies. Zo maakt de Rear Collision Monitor en de Rear Traffic Monitor (standaard vanaf R-Dynamic SE) gebruik van radar om het gebied achter de auto voortdurend in de gaten te houden, wat betekent dat de auto is voorbereid om de ernst van een aanrijding voor de inzittenden te beperken, terwijl de optionele 3D Surround Camera de bestuurder laat zien wat er rondom de auto gebeurt bij snelheden tot 30 km/h. Manoeuvreren is daarmee eenvoudiger dan ooit. Verder is als optie een ClearSight-achteruitkijkspiegel beschikbaar. Dankzij slimme cameratechnologie worden beelden van achter de auto op de (in- en uitschakelbare) digitale binnenspiegel getoond voor verbeterd zicht.

Nu te bestellen

De Jaguar XE en XF zijn vanaf 25 januari te configureren op www.jaguar.nl. De XE is beschikbaar vanaf € 65.396, de XF sedan vanaf € 75.226 en de XF Sportbrake vanaf € 86.558.

(1) De verstrekte cijfers zijn het resultaat van officiële tests van de fabrikant in overeenstemming met de WLTP-wetgeving van de EU. Enkel voor vergelijkingsdoeleinden. Cijfers uit de praktijk kunnen afwijken. CO₂- en brandstofverbruikscijfers kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals rijstijl, omgevingsfactoren, belading, geselecteerde velgen/banden en gemonteerde opties en accessoires.

(2) Spotify Premium abonnement is vereist. Gebruik is afhankelijk van gekozen databundel.